Copyright 2019 -

NatuurmuurNatuurmuren in een tuin of project brengt op korte termijn een sterk ecologisch proces opgang. Door de hoogteverschillen en het vasthouden van zonnewarmte ontstaat er een microklimaat. Een natuurmuur op het zuiden of het westen creëren een rors microklimaat, zodat ook kwetsbare planten er goed kunnen groeien. De bloei periode begint dan vroeger en eindigd later. Door de hogere warmte opslag zal de natuurmuur insectenleven aantrekken en kunnen veel soorten vlinders, hommels en andere insecten er zich vestigen als broedplaats of beschutting. Ook padden, egels en hermelijntjes kunnen er terecht voor een broed- of schuilplaats. Wanneer de natuurmuur bij water staat kunnen amfibieën zich vestigen, zij profiteren eveneens van de warmte opslag en beschutting.

De natuurmuur wordt gestapeld op een stabiele fundering. Met hergbruikte stenen, tegels, buitenmuren van huizen en boerderijen wordt de muur gestapeld tot hoogtes van 60cm - 80cm of hoger tot 120cm - 140 cm. De bovenlaag wordt gemetseld zodat voldoende stevigheid en veiligheid ontstaat voor klimmende kinderen. Bij creatief stapelwerk kunnen nisjes of zitplekken in de natuurmuur gemaakt worden en voldoende openingen voor muurplanten en insecten ingangen. Op de noordzijde kunnen inheemse varens geplant worden. Door het microklimaat van de natuurmuur kunnen er vele soorten wilde planten geplant worden, onder andere de kwetsbare en bedreigde soorten. Om een optimale ecologische ontwikkeling op gang te berengen is het van groot belang dat vele verschillende soorten inheemse vlinderplanten er kunnen groeien. Dit geeft een langdurige bloeiperiode en is daarmee ook een langdurige voedselbron voor vlinders, hommels en bijen. Door de ronde vormgeving en voldoende windbeschutting kan voor de natuurmuur een terras gemaakt worden, waar al vroeg in het voorjaar buiten gezeten kan worden. Een microklimaat is ook voor mensen erg plezierig. de dikte van de natuurmuur bepaald de levensduur en eht ecologisch proces ervan. Minimaal 40cm - 60cm bij een muur to 60cm - 80cm dik bijeen hogere natuurmuur. Een zelfstandig staande muur is dikker dan een natuurmuur met een grondlaag erachter.

natuurmuurEen ronde organische vormgeving kan de tuin erg veranderen en deels groter of kleiner maken. Voor de grotere tuinen kan de natuurmuur een slangenmuur worden, deze slingert dan door de tuin of het project en heeft verschillende hoogtes en diktes. In een slangenmuur kunnen bv. stalraampjes gemetseld worden of ook gewerkt worden met stukken hout of stobben van bomen, zodat er een natuurlijk insectenhotel ontstaat. Een slangenmuur brengt in grote tuinen op korte termijn al een breed ecologisch proces op gang. Een bloeiende tuinmuur geeft lange tijd veel sfeer. Bij beschikking over oude buitenmuren van boerderijen kan een natuurmuur al snel een monumentaal karakter krijgen. Hoe mooier het hergebruikt materiaal is, hoe mooier de muur kan worden!

Op de fotogalerie en op deze pagina zijn foto`s te zien van natuurmuren met verschillend materiaal gebruik en vormgeving. Bij het ontwerp maken wordt rekening gehouden met de functie van de tuin en het nivo van het gewenste ecologische proces.

Henk Pleiter - ontwerper

(c) tekst en foto's: Arnica Kwekerij.